January 31, 2010

The Terrace on Pittwater, Sydney

Sydneyn pohjoiset rannat ovat kuuluisia upeista kallioisista maisemistaan, luonnonmukaisista rannoistaan ja vehreydestään. Hyviä ravintoloita alueella on kuitenkin ikävän vähän. The Terrace ravintola on miellyttävä poikkeus ja tuo alueen ravintolatarjontaan häivähdyksen tarvittavaa ylellisyyttä. Ravintola on osa isompaa kompleksia, johon kuuluu myös yksi Australian suurimmista "beergardeneista". Paikalliset ja ulkopaikkakuntalaisetkin kerääntyvät tänne seuraamaan urheilua suurilta laajakankailta, juhlimaan merkkipäiviä tai tulevat vain perheineen syömään ja nauttimaan paikan henkeäsalpaavista maisemista.

Me saimme nauttia muun muassa paikallisesta kalasta ja mahtavan suurista pihvistä joista Australia on tietenkin kuuluisa.

Pan roasted snapper fillet on orange and pernod braised fennel, asparagus and oven dried cherry tomatoes.

Murray grey cross Hereford from Killara, NSW. Grain fed 100 days, 24 months old. Served with mushroom sauce and pomme dauphine.

Margaret River duck roulade stuffed with roasted corella pear and served on celery root puree, confit French shallot and Calvados brandy glace.

Hot chocolate

Jälkiruokavalikoimaan kuului muun muassa viikunajäätelöä, pienen pieni marjapiiras, banaani "crumble" tyyppinen suussasulava herkku sekä pannacotta tuoreilla hedelmillä ja pienellä hattarakoristeella.

January 30, 2010

Pala historiaa - Mestarikokin ruokaohjekortit

Sain vierailevilta vanhemmiltani mieluisan tuljaisen: äitini 70-luvun alussa keräämät Mestarikokin ruokaohjekortit. Muistan leikkineeni korteilla jo pikkutyttönä, mutta nyt tämä aarre pääsee aivan oikeaan käyttöön; korteissa on niin monia jo unohtuneita ihania reseptejä joita en malttaisi päästä kokeilemaan!

Banaanit tuntuvat olleen suosiossa lämpimien ruokien seuralaisina, kuten tässä savukalan kanssa leivällä tarjoiltuna. Häränhäntäkeiton ohje edustaa taas hieman erikoisempaa ruokalajia.

Monet ohjeet ovat hyvin taloudellisia ja käytännöllisiä ja reseptien mukaan on kirjoitettu pieni tarina tai ohje, kuten esimerkiksi Reetan kakkusten ohjeen yhteyteen, jossa sanotaan muun muassa, että "ohjeemme on, kuten niin monet entisajan "reseptit", todella kokeilemisen arvoinen. Mutta: koska taikinassa on perunajauhoja, sitä ei pidä seisottaa ennen uuniin panoa, koska leivokset voivat silloin "lässähtää".

January 29, 2010

Donna Hay General Store, Sydney

Tänään pääsin vihdoin käymään Donna Hayn kaupassa. Liike on pullollaan mitä ihanampia astioita ja sisustustavaroita ja tietenkin pienen pieniä leivoksia, joita leivotaan kaupan omassa keittiössä. Näkee selvästi, että Donna on taustaltaan stailisti, sillä liike on uskomattoman kauniisti sisustettu ja asiakkaat saavat sisään astuessaan tuntea kodikkaan suklaan tuoksun.

Macaroons ja Donna Hayn suklaaleivoksia.

Hammaskeijun todistus oli mielestäni mitä ihanin ajatus!

Ja nämä ruokailualustat herättäisivät varmasti ihailua ja keskustelua ruokapöydässä.

Kaupassa on tarjolla mitä kauniimpia kodintarvikkeita.

January 28, 2010

Lindt Cafe, Sydney


Sydneyn Lindt-kahvilat ovat täydellisiä suklaakeitaita koko päivän shoppailun ja citykiertelyn lomassa. Ruokalistalta löytyy suklaajuomien lisäksi suussasulavia kakkuja, leivoksia, pirtelöitä, jäätelöitä ja muita ihanuuksia. Me herkuttelimme suklaapirtelön ja ihanien kahvien kanssa suklaakakuilla ja macaroonseilla, joissa täytteinä oli hasselpähkinää ja passiohedelmää. Kahvilan yhteydessä olevasta myymälästä voi suklaavarastojaan täydentää esimerkiksi tryffeleillä, 99% suklaalla tai eri makuisilla suklailla, mukaan lukien mustikka-, appelsiini-, chili- ja minttusuklaa. Kaikille löytyy varmasti mieleinen vaihtoehto!

Passiohedelmä macaroon

Hasselpähkinä macaroon

January 26, 2010

Luumu-suklaa clafoutis

Australian kansallispäivän kunniaksi pientä herkuttelua :-) Clafoutis on uskomattoman kostea ja vaikka suklaan määrä voi tuntua paljolta, tumman suklaan käyttö pitää liian makeuden aisoissa.

Luumu-suklaa clafoutis

1/3 kuppia vehnäjauhoja
1/4 kuppia tummaa kaakaojauhetta
1/3 kuppia hienosokeria
1 tl vaniljaesanssia
3 kananmunaa
250 ml kermaa
100 g tumma suklaata
5 luumua

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita sitten kananmunat, kerma ja vaniljaesanssi keskenään ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Lisää mukaan karkeasti rouhittu suklaa. Kaada voideltuun uunivuokaan ja asettele puolitetut luumut päälle. Paista 180 asteessa puolisen tuntia.

Jospa säästäisin tästä palasen huomenna saapuville vanhemmillekin!

Ps. Kuvassa näkyvä lautanen on Arabian Faenza-sarjaa; löysin niitä pari kappaletta vanhan tavaran kaupasta!

January 25, 2010

Uunikypsennetty lohi salsa verden ja sitruunaperunoiden kera

Tänään alkoi minun mini-kesäloma ja sen kunniaksi kesäistä salsa verdeä, lohta ja sitruunaisia perunoita. Kunpa vain sää vielä suosisi lomalaisia!

Salsa verde

pieni nippu persiljaa
pieni nippu basilikaa
pieni nippu minttua
1 valkosipulinkynsi
reilu ruokalusikallinen kapriksia
2 tl punaviinietikkaa
1 tl Dijon sinappia
pieni loraus sitruunamehua
hedelmäistä oliiviöljyä

Hienonna tuoreet yrtit ja sekoita muut aineet yrttien joukkoon. Siirrä jääkaappiin lohen ja perunoiden kypsymisen ajaksi.

Sitruunaperunat

perunoita
puolen sitruunan mehu
yhden sitruunan raastettu kuori
merisuolaa
oliiviöljyä


Kuori ja pilko perunat ja siirrä uunivuokaan. Lisää muut aineet ja kypsennä uunissa puolisen tuntia.

Tarjoile uunissa kypsennetyn lohen (yksinkertaisesti suolalla ja mustapippurilla maustetun) ja salsa verden kanssa.

January 23, 2010

Uusi perheenjäsen

Tervetuloa Fisher & Paykel Active Smart 447 litrainen jääkaappi-pakastin! Kiiltävän valkoinen ja tilava, tuntuu kuin koko keittiö olisi kokenut muodonmuutoksen :-)

January 20, 2010

Dijon-yrttikuorrutettu lohi

Kuorrutuskokeilut lohelle jatkuvat, Dijon sinappi tuo ihanaa makua kalalle persiljakuorrutuksen kera. Kuorrutusta suosittelen tekemään ison annoksen ja levittämään paksulti kalan päälle.

Yrttikuorrute

nippu persiljaa
Panko-korppujauhoja
kuivattua oreganoa
kuivattua timjamia
mustapippuria
merisuolaa
1 kananmunan valkuainen

Hienonna persilja, lisää korppujauhot ja mausta seos. Lisää valkuainen (jos teet ison annoksen voit tarvita kaksikin valkuaista) ja sekoita hyvin. Levitä Dijon sinappia lohen päälle ja levitä sitten lohelle paksu kerros kuorrutusta. Kypsennä lohifiletta 200 asteessa 20-30 minuuttia.

January 18, 2010

Yrttinen lounaspatonki

Olen aina pitänyt leivän leipomisesta, mutta täällä se on jäänyt vähemmälle siitä hyvästä syystä, että paikalliset jauhot eivät vastaa suomalaisia ihanan rouheisia ja helppokäyttöisiä jauhoja. Kokeilin kuitenkin tätä ruokala.netin herkkupatongin ohjetta ihan vain saadakseni tuoretta leipää ja kodin täyteen sen tuoksua. Sopisi mielestäni hyvin piknikille mukaan tai lounasleiväksi.

Yrttinen lounaspatonki

2,5 dl lämmintä vettä
2,5 tl kuivahiivaa

ripaus suolaa
3 rkl öljyä
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
ruisjauhoja
1
dl
auringonkukan siemeniä

täyte:
1 pieni nippu basilikaa
1
pieni nippu persiljaa
1 valkosipulinkynttä
100
g
huoneenlämpöistä voita

Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita sitten lämpimän veden sekaan. Lisää suola ja jauhoja vähitellen sekoittaen taikina tasaiseksi. Lisää loput jauhot, öljy ja auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Valmista t
äyte hienontamalla yrtit ja valkosipuli ja lisäämällä ne pehmeän voin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Jaa kohonnut taikina kahtia ja kauli levyiksi. Levit
ä yrttivoi tasaisesti levyjen päälle ja kääri rullalle. Anna kohota liinan alla ja paista sitten 250 asteessa kymmenisen minuuttia.

January 17, 2010

Kookospassio-pudding

Englantilaisten pudding on oikeastaan hieman hämmentävä yleisnimitys mille tahansa jälkiruoalle, mutta tässä tapauksessa tarkoitan termillä kosteaa kakkua. Sain työkaveriltani ison pussillisen luomupassiohedelmiä ja halusin käyttää ne johonkin jossa niiden maku tulisi todella esiin. Kookoksen kanssa tämä trooppinen hedelmä tuntui sopivan luontaisesti yhteen ja yllättäen kakusta ei tullut yhtään liian imelä, vaikka sitä vähän pelkäsinkin. Tämän helpommaksi kakun tekeminen ei enää voi mennä!

Kookospassio-pudding

2 dl passiohedelmien sisusta (koosta riippuen voit tarvita 5-10 hedelmää)
reilu 100 g suolatonta voita
4 kananmunaa
330 ml maitoa
pari desiä kookoshiutaleita
reilu desi sokeria (anteeksi epämääräisyys, mutta makeuta oman maun mukaan)
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita passiohedelmä, sulatettu voi, kananmunat ja maito keskenään. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää nesteen joukkoon. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan ja paista 180 asteessa puolisen tuntia tai kunnes kakku on juuri hyytynyt, kakun pohja saa jäädä kosteaksi!

January 12, 2010

Sitruunarisottotäytteinen mustekala

Nyt on minunkin pakko osallistua ruokahaasteeseen kun on niin mieluinen aihe! Sydneyssä on saatavilla tuoretta kalaa, äyriäisiä, nilviäisiä ja kaikenlaisia mereneläviä merituoreena ympäri vuoden ja tämä luo tietenkin houkuttelevat puitteet kyseisten raaka-aineiden hyödyntämiseen.
Sitruunarisottolla täytetyn mustekalan ohjeen muistan lukeneeni Marie Clairen Easy kirjasesta.

Sitruunarisottotäytteinen mustekala

noin 750 ml kala- tai kasvislientä
nokare voita
1 hienonnettu keltasipuli
1 murskattu valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua timjamia
220 g risottoriisiä
3 sitruunan hienonnettu kuori
2 rkl sitruunamehua
puoli nippua tuoretta lehtipersiljaa
3 keskikokoista puhdistettua mustekalaa

Kuumenna kasvisliemi ja pidä lämpimänä. Kuullota sipuli, valkosipuli ja timjami voissa läpikuultavaksi. Lisää riisi ja sitruunankuori ja hieman lientä. Lisää lientä vähän kerrallaan koko ajan sekoitellen kunnes kaikki liemi on imeytynyt ja riisi on pehmennyt. Siirrä pannu liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu ja persilja ja mausta risotto merisuolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Täytä puhdistetut mustekalat risottolla ja asettele uunivuokaan. Lisää vuokaan hieman vettä ja kypsennä 180 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Anna jäähtyä ja leikkaa siivuiksi.

January 10, 2010

Viikunapiiras

Kun tuoreita viikunoita on nyt saatavilla, haluaa niistä ottaa kaiken irti. Tämä resepti on Donna Hayn käsialaa ja viikunoiden sijaan voisi käyttää esimerkiksi raparperia, omenoita, marjoja, mitä vain on milloinkin saatavilla. En ole kovin kokenut valmiiden taikinoiden käyttäjä, mutta tähän tarkoitukseen kuumana päivänä kaupan pakastealtaasta saatava voi- tai piirastaikina oli juuri omiaan.

Viikunapiiras

Kaupan tai omatekoista piirakka- tai voitaikinaa
tuoreita viikunoita
reilu desi hienojakoista manterirouhetta
pari rkl vehnäjauhoja
vajaa desi hienosokeria
40 g voita sulatettuna
1/2 tl vaniljaesanssia

Kaulitse taikina kahdeksi levyksi. Sekoita täytteen aineet keskenään, viipaloi viikunat. Levitä täytettä taikinalevyjen päälle, päällystä viikunoilla ja ripottele päälle sokeria. Taittele reunat piirakan päälle ja paista 180 asteessa puolisen tuntia.

Kesä lautasella

Onko kesällä mitään ihanampaa kuin aamulenkki rannalla auringon noustessa, kauniin punaiset kukat ja tuoreet trooppiset hedelmät...


January 08, 2010

Pohdintoja

Tällä viikolla olen miettinyt uusia ideoita blogia varten. Uudet reseptit pyörivät mielessä koko ajan, mutta nyt olen pohtinut myös muita ruokablogin olennaisia osia, varsinkin taidokkaita kuvia, joita uuden kamerani avulla toivon oppivani ottamaan.

Olen lueskellut ja ihaillut muiden ruokablogeja, erityisesti La Tartine Gourmande ja Still Life With ihastuttavat taidokkuudellaan. Penny De Los Santos on ikuistanut upeita kuvasarjoja matkoillaan kohtaamistaan erilaisista ruokakulttuureista. Näitä selaillessa huokaisen syvään ja toivon, että jonain päivänä osaisin itsekin ottaa blogiini parempia kuvia.

Kuvien lisäksi ongelmaksi on nousemassa myös kieli. Hra Kengurun ja hänen perheensä sekä täällä asuvien ystävieni puolesta olen saanut kasvavaa painostusta kirjoittaa englanniksi. Olen kapinoinut tätä vastaan sillä alunperin blogin idea oli juuri kirjoittaa suomeksi, tehdä suomalaisia reseptejä ja pitää sillä tavoin yhteyttä kotimaahan. Molemmilla kielillä kirjoittaminen voisi tietenkin olla yksi vaihtoehto, mutta kaikkia tähäastisia reseptejäni en mitenkään voisi lähteä kääntämään.

Tänä vuonna tavoitteena on siis tehdä paljon uusia erilaisia ruokia, oppia kuvaus- ja "stailaus" tekniikoita sekä kirjoittaa enemmän!

January 07, 2010

Kookos-panna cotta vadelma-limettikastikkeella

Kookosmaidon loppu menee käyttää vaikkapa panna cottaan. Vadelma-limettikastike oli kuitenkin enemmän minun makuuni, olisin voinut lusikoida sitä ihan sellaisenaan tai hyvän vaniljajäätelön kanssa.

Kookos panna cotta

desin verran kookosmaitoa
puolisen desi
ä maitoa
hieman sokeria
1 liivatelehti

Kuumenna kookosmaito ja maito sekä sokeri lähes kiehuvaksi. Lisää kylmässä vedessä pehmennetty liivatelehti ja sekoita hyvin. Jäähdytä kylmässä.

Vadelma-limettikastike

n. 100 g jäisiä vadelmia
pari rkl tomusokeria
pari rkl limettimehua

Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää limettimehua jos seos on liian jämäkkää, mutta huomaa, että kastike notkeutuu hieman jääkaapissa.

Kaada kastike jähmettyneen panna cottan päälle.

Sananen liivatteesta... Täällä liivate myydään yleensä pulverimuodossa ja liivatelehtiä saa eri vahvuisina (pronssi, hopea, kulta, platinum) vain erikoisruokakaupoista.

Karpalokuorrutteinen lohi

Yleensä ajattelen, että luonnonmaantieteellisesti samalla alueella kasvavilla raaka-aineilla on luontainen kyky sopia yhteen. Ajattele vaikkapa Välimeren makuja tai aasialaisia makuja. Perustelin tällä logiikalla myös tämänkertaisen illallisen: lohi ja karpalot kun ovat molemmat pohjoisten (tai ainakin kylmien) alueiden raaka-aineita, siksipä ne varmaankin sopivat yhteen, vaikka en ollut aiemmin kyseistä yhtälöä testannutkaan. Kieltämättä mielenkiintoinen yhdistelmä, joskin kuivattuihin karpaloihin lisätty sokeri teki kuorrutuksesta ehkä hieman liian makean.

Karpalokuorrute lohelle

Panko-korppujauhoja
kuivattuja karpaloita
kuivattua timjamia
raastettua sitruunankuorta
nokare voita

Sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi. Mausta lohi suolalla ja pippurilla ja kuorruta seoksella. Paista uunissa puolisen tuntia tai kunnes lohi on kypsä.

January 05, 2010

Nopsa omenaviikunahillo

Mieli teki jotain makeaa ja jääkaapissa odotti 3 tuoretta viikunaa. Omenien kanssa niistä syntyi ihana hillo jonka kanssa piti tietenkin saada jotain vaniljaista... Jäätelöä ei ollut, eikä kermaakaan, joten tyytyminen piti vaniljakiisseliin, mutta sekin parempi kuin ei mitään. Kyllä tämä kelpaisi juustonkin kanssa nautittavaksi.

2 pientä Granny Smith omenaa
3 pientä tuoretta viikunaa
sitruunamehua
1 kanelitanko
2 rkl sokeria

Sekoita kattilaan kuutioidut omenat, sitruunamehu ja sokeri. Lisää kanelitanko ja anna kiehua 15-30 minuuttia. Lisää viikunat ja keitä kymmenisen minuuttia tai kunnes seos sakenee ja hedelmät ovat täysin pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

January 03, 2010

Synttärilounas

Sydneyn kesä on ollut parin viime viikon ajan liiankin sateinen (tosin täällä sade on aina tarpeen) ja tänäänkin maisemat olivat aika harmaat. Sade ei kuitenkaan juuri haitannut lounastamme Hra Kengurun äidin syntymäpäivän kunniaksi.

Maistelimme italialaistyyppisessä ravintolassa muun muassa risottopyöryköitä, tomaattipäällysteistä bruschettaa, vasikkaa sienikastikkeella sekä tietenkin periaussilaista oluella maustetulla taikinalla kuorrutettua uppopaistettua kalaa.



Masako, お誕生日おめでとう!

Vadelmahillopikkuleivät

Pikkuleipien leipominen Australian kesässä on aina haastavaa hommaa, kun taikina pehmenee niin nopea. Hra Kengurun äidin syntymäpäivän kunniaksi leivoin kuitenkin pienen satsin vadelmahillopikkuleipiä.

Taikinan reseptin löydät täältä.

Leivo taikinasta pyöreitä pikkuleipiä ja tee puoleen pikkuleivistä keskelle pyöreä tai haluamasi mallinen reikä. Levitä vadelmahilloa reiättömille puoliskoille ja nosta reiällinen puolisko päälle. Paista 200 asteessa kullanruskeaksi.

January 02, 2010

Mascarponella höystetty kalamureke

Olen oppinut tuunaamaan suomalaisia ruokia enemmän Hra Kengurun makuun sopivaksi lisäämällä mausteita tai muita makua antavia raaka-aineita, ja tämä kalamureke oli jälleen yksi muunnos perinteisestä reseptistä. Minulla oli pakasteessa valkolihaista kalaa mikä piti käyttää jotenkin hyväksi ja vaikka en ole ennen kalamureketta tehnytkään, tuntui se jostain syystä juuri sopivalta vaihtoehdolta... Samasta taikinasta voisi tietenkin muotoilla kalapulliakin.

0,5 kg valkoista kalaa
1 1/2 dl maitoa
2 rkl oliiviöljyä
2 munaa
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
merisuolaa
1/4 tl valkopippuria
ripaus mustapippuria
hienonnettua tilliä
hieman sitruunamehua
1 dl mascarponea
korppujauhoja
parmesaanijuustoa

Jauha kala tehosekoittimessa hienoksi. Lisää kaikki muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Lisää korppujauhoja niin paljon, että taikina tuntuu sopivan paksulta. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa vesihauteessa tunnin verran.

January 01, 2010

Uusi vuosi - uudet vehkeet

Uusi vuosi aloitetaan uuden kameran voimin. Nikon D3000 kamera lupaa SLR-aloittelijalle helppokäyttöisyyden peruspaketissa. Tästä on sitten hyvä siirtyä vaativampiin malleihin jos tarvetta sellaiselle löytyy. Vapaapäivää on mukava viettää uuteen kameraan tutustuen ja sitä kokeillen!